Pāriet uz galveno saturu
  • LAT
  • ENG
  • Alus kvartāla stāsts
  • STĀSTI PAR KROGIEM
  • Alus tūres
  • Alus kvartāla vēstis
  • PAR MUMS RUNĀ
  • Galerija

ATKLĀTA LATVIJAS ALUS DARĪTAVU TŪRE

7. feb. 2019

Latvijā darīta alus garšas visām gaumēm, pieskaņotas uzkodas un stāsti par alu vairāku stundu garumā ir piedzīvojums, kas neatstās vienaldzīgu nevienu alus baudītāju. Svinot gada jubileju, Rīgas alus kvartāls ir paplašinājis savu tūrisma produktu klāstu ar jaunu gastronomiskā tūrisma maršrutu – Latvijas alus darītavu tūri, kas ved uz Vidzemes mazajām alus darītavām.


“Rīgas alus kvartāla gada jubileju esam sagaidījuši ar vairāk nekā 200 Latvijas alus garšām, kas atrodamas mūsu krogos un brūvkrogos. Amata alus kustība Latvijā piedzīvo savu uzplaukumu, pērn Latvijā darbu uzsākuši vismaz desmit jauni mazie brūži, šogad plāno atvērties vēl vismaz pieci, līdz ar to tikai likumsakarīgi, ka mēs iepazīstinām alus baudītājus no visas pasaules ar Latvijā darītu alu. Visu pagājušo gadu mēs vedām alus mīļotājus Rīgas alus kvartāla tūrēs, simtiem viesu atklājot bagātīgo alus šķirņu buķeti, ko piedāvā mūsu krogi. Šogad tūres vedīs arī ārpus pilsētas, atklājot īstās Latvijas zemes garšas vietās, kur tiek radīts mūsu nacionālais dzēriens – alus,” stāsta Rīgas alus kvartāla idejas aizsācējs, Valmiermuižas alus saimnieks Aigars Ruņģis.

Latvijas alus darītavu tūre vedīs uz trīs mazajām alus darītavām Vidzemē – katra no tām ar savu raksturu un alus klāstu. Tos, kuri vēlas atklāt bagātīgo Latvijā darītā alus pasauli, gaidīs Valmiermuižas alus darītava pie Valmieras, alus darītava Malduguns Raunā un Raiskumietis Raiskumā.


A.Ruņģis: “Valmiermuižas alus darītavā ikvienam mūsu viesim ir iespēja iepazīt bagātīgo Latvijas garšu ēdienkarti, kas veidota atbilstoši gadalaikam un lokālajiem produktiem. Ekskursija pa brūzi alus zinātāja pavadībā, alus degustācija ar atbilstošām uzkodām, kā arī bagātīgas pusdienas Valmiermuižas alus virtuvē ir unikāls veids, kā iepazīt Latvijas alus garšas vietā, kur tās ir radītas un darītas.”


Krišjānis Zeļģis, Malduguns alus aldaris: “Malduguns alus darītava tapa kā rezultāts mūsu aizrautībai ar alu. Mūsu ikdiena ir dažāda tipa eili, tomēr būtiski ir arī eksperimenti ar visdažādākajām garšām. Bez ierastākiem alus stiliem mums ir alus, kuru sastāvā ir ķiploki, raudzēta bērzu sula, čili pipari. Mēs meklējam jauno Latvijas garšu. Malduguns alus ir garšpilns piedzīvojums, ko aicinām atklāt Latvijas alus tūrē.”


Donāts Čudorāns, alus brūzis Raiskumietis: “Mums ir svarīgi atklāt reģiona garšas pēc iespējas plašākam alus baudītāju lokam – tieši tāpēc mēs veltām savus spēkus ne tikai alus brūvēšanai, bet arī senā maizes krāsnī cepam sātīgu Latvijas maizi un uz vietas arī kūpinām gaļu. Tās ir klasiskas garšas, kuras  papildina viena otru, un to visu iespējams nobaudīt, ciemojoties mūsu alus darītavā.”

Latvijas alus tūre paredzēta interesentu grupām no 5 līdz 15 cilvēkiem, piedāvājuma paketē iekļautas ekskursijas un degustācijas trīs alus darītavās, vairāku kārtu pusdienas un launags, kā arī transports. Latvijas alus tūres tiek organizētas ar iepriekšēju pieteikšanos, vienojoties pa tālr. +371 20081990 vai info@beerdistrict.lv.

RĪGAS ALUS KVARTĀLS PIEDĀVĀ VAIRĀK NEKĀ 200 LATVIJAS ALUS GARŠAS

4. feb. 2019
Vairāk nekā 200 Latvijā darīta amata alus garšu no gandrīz 30 brūžiem - ar šādu bilanci Rīgas alus kvartāls sagaida savu gada jubileju!  Droši varam apgalvot, ka pie mums sastopama lielākā Latvijā darīta amata alus koncentrācija uz kvadrātkilometru Eiropā! Ne velti Rīgas alus kvartāls ir kļuvis par iekārojamu galamērķi alus baudītājiem no visas pasaules, un mūsu alus tūrēs jau devušies vairāk simti alus mīļu.

Lasīt tālāk »

ZIEMEĻU ENKURS: JAUNS BRŪZIS AR SENATNES AURU

7. jūn. 2018

Dāvis Linde no alus mājražotāja kļuvis par nopietnu brūvētāju  ar savu brūzi


Brūvkrogs Ziemeļu Enkurs ir viens no jaunākajiem Rīgas alus kvartāla krogiem – durvis vēra vien pērnajā ziemā. Iespējams, savu darījusi senā Kuncendorfa brūža aura, savu – saimnieku meistarība,  taču šodien Ziemeļu enkurs vai ik dienu ir stāvgrūdām pilns.  Un kā nu ne, ja tajā var nogaršot lielisku, uz vietas izlolotu alu, par kuru ik dienu rūpi tur viens no Ziemeļu enkura īpašniekiem Dāvis Linde. Pēdējo deviņu gadu laikā viņš sabrūvējis neskaitāmus alus, guvis nozīmīgus apbalvojumus kā alus mājražotājs, līdz kopā ar jūrnieku Klāvu Killo atvēzējies savam brūzim, kurā ik dienu var nogaršot vismaz sešas unikālas alus garšas, kas radītas turpat, Ziemeļu Enkurā. Dāvis par alu stāv un krīt, un atzīst – diena bez alus nav izdevusies diena. Ziemeļu Enkurs ir arī viens no Rīgas alus kvartāla alus tūres pieturpunktiem.

Kas, Tavuprāt, ir Ziemeļu Enkura veiksmes atslēga?

Te noteikti var minēt daudzas lietas. Mums ir nenovērtējami milzīgs atbalsts no visām pusēm – piemēram, Klāva brālis mums palīdz ar mārketinga jautājumiem, mani brāļi sniedz padomu un praktisku atbalstu dizaina lietās, mana māsīca organizē foto un video. Sanāk tāds kā mūsu paplašinātās ģimenes uzņēmums, visi ir priecīgi palīdzēt. Vēl var gadīties, ka iet tik labi, jo šī ir laba vieta alum. Tikai tad, kad jau bijām sākuši te darboties, uzzinājām, ka šajā ēkā bijusi vēsturiskā fon Kuncendorfa darītava. Forši, kad uz cūkas laimi trāpi vietā ar tādu auru. No mūsu otrā stāva terases vēl var redzēt dažādas vēsturiskās detaļas, piemēram, uz nama fasādes vēl saskatāms fon Kuncendorfa ģerbonis. Savukārt zem ēkām ir milzīgs pagrabu komplekss, kādi 6000 kvadrātmetri, no kuriem ejas ved arī uz citām vietām, piemēram, Rīgas 1.slimnīcu. Paši arī vasarā vienu pazemes telpu izmantojam kā noliktavu.


Kas jūs atšķir no citiem krogiem?

Pirmkārt jau tas, ka mēs esam otrajā stāvā. Patiešām, tas ir neierasti – ja paskaties pilsētā, tad praktiski visi ir pirmajā stāvā. No mums paveras citādāks skats uz Rīgu. Vēl jau arī jāsaka, ka nav daudz brūvkrogu, kuri uz vietas dara alu – bez mums Rīgas alus kvartālā tādi ir vēl Labietis un Alķīmiķis. Es diezgan labi zinu, kas notiek citos krogos, jo Ziemeļu Enkurā nevaru tā vienkārši sēdēt un baudīt aliņu, vienmēr pieķeru sevi, ka sekoju tam, kas notiek apkārt.

Ja būtu cilvēkam, kas nenojauš, ko sagaidīt Ziemeļu Enkurā, jāpasaka, kas viņu te sagaida, kas būtu pirmais, ko teiktu?

Noteikti vispirms gribētu teikt, ka te ir īpašs “fīlings”. Nopietni, cilvēki ir īpaši uzsvēruši, ka pie mums ir ļoti mājīgi, ne velti lielākoties galdiņu dabūt ir grūtības, pirms nākšanas labāk rezervēt – īpaši, ja vēlaties sēdēt āra terasē. Viss pārējais jau ir sekundārs, mēs piemeklēsim katrai garšas kārpiņai piemērotāko alu, neatkarīgi no tā, vai priekšroku dodat saldākam, skābākam, rūgtākam… turklāt mums ir arī bagātīgs virtuves piedāvājums. Ēdienkartē sev tuvāko atradīs visi – te ir gan tik aktuālie burgeri, sātīgi otrie ēdieni, tostarp steiks, ko visi ļoti slavē, kā arī milzīgs klāsts ar uzkodām. Ceptas reņģītes mīklā, alus plates, mīdijas dažādās mērcēs. Pie mums var dabūt pilnu spektru – labu alu, gardas vakariņas un vēl īsto fīlingu noķert.

Kā pie Tevis atnāk alus receptes? Vai tiešām pamosties no rīta un saproti – tā, tagad iešu un vārīšu Mango nāru?

Es ļoti uzmanīgi sekoju visam, kas notiek alus pasaulē, ne tikai pie mums, bet arī citu valstu aldariem, tostarp norvēģiem, amerikāņiem, austrāliešiem… Lasu, ko viņi dara, un smeļos iedvesmu. Turklāt es pats alu vāru jau devīto gadu, mājās savulaik visādi eksperimentēts, mests katlos rozmarīns, timiāns, koriandrs, augļu mizas un tā tālāk. Ir kaut kādas garšas, kas paliek atmiņā, un tad īstajā brīdī tās saslēdzas ar konkrēto aliņu. Apzinos, ka pie mums dabūjamie ali ir samērā eksotiski, īpaši priekš tiem, kas joprojām dzīvo ar pārliecību, ka lāgera tipa alus ir pats labākais un īstākais alus. Taču Ziemeļu Enkurs ir lieliska vieta, kur atklāt jaunas garšas – viens, var pajautāt bārmenim, lai viņš iedod pagaršot malciņu alus, otrs, var izvēlēties mūsu īpašo garšas četrpaku, kur mazos tilpumos dabūjami dažādi mūsu darītie ali. Tad var izgaršot, izčāpstināt un atrast savu garšu. Man šķiet, ka saprotamākais no mūsu aliem varētu būt Ze Lāgeris, kas tagad ir izdzerts, taču pēc kāda mēneša atgriezīsies, vēl kā pirmo var mēģināt Dzenskrūvi. Mango nāra būs jau sarežģītāks alus. Tie, kas nāk alus kvartāla Alus tūrēs, var ne tikai nogaršot alu, bet arī pavērot, kā tas tiek darīts, jo vārāmie katli ir tepat, aiz bāra.

Minēji, ka alus izdzerts – vai tiešām karstumā rīdziniekiem tik ļoti slāpst?

Pamatīgi. Agrāk mēs varējām sadarbībā  ar citiem uzvārīt pa kādam alum, jo katli stāvēja tukši – pie mums vēl viens Alus kvartāla krogs, Taka, bija uzvārījuši savu alu, vēl vienu kublu sataisījām kopā ar čigānbrūzi Ārpus. Tagad tas vairs nav iespējams, mucas nepārtraukti tukšojas, tikko kā kāds tanks ir beidzies, vārām, lai būtu ko dot cilvēkiem izbaudīt. Un aliņu pie mums var dabūt vienmēr. 

ALUS KVARTĀLA ALUS TŪRES: GALVENAIS IR ALUS UN STĀSTI

26. apr. 2018

Rīgas alus taku zinātājs Kristaps Daubars aizvedīs brīnumainā ceļojumā alus pasaulē


Kad gada sākumā tika atklāts Rīgas alus kvartāls, Kristapam Daubaram, ilggadējam Valmiermuižas alus vēstniecības viesmīlim pavērās gluži jauns darba lauks. Gadiem iepazinis alus smalkumus no virtuves puses, bijis klāt visdažādāko brūvējumu tapšanā un apmeklētāju izglītošanā, Kristaps uzkrājis gana daudz zināšanu, lai nestu tās pasaulē, latviešu alus labo vārdu cildinot. Tieši tāpēc Kristaps ir galvenais Rīgas alus kvartāla gids, kura vadītajās alus tūrēs var uzzināt tādas lietas par alus darīšanu RĪgā, kas pat gidiem ar 40 gadu stāžu bijušas pilnīgs jaunums. Neatkarīgi no tā, esi Rīgas viesis vai iedzimtais, Kristaps gādīgi izvadīs pa Rīgas alus kvartāla krogiem, iepazīstinās ar jaunākajām un interesantākajām garšām, kā arī uzklausīs visas tūrētāju vēlmes, lai ceļojums Latvijas alus garšu pasaulē kļūtu par īstu piedzīvojumu.

 

Bez šaubām, tūristiem, jo īpaši alus cienītājiem, Rīgas alus kvartāla alus tūres ir lielisks veids, kā iepazīt Rīgu. Taču ko šajās tūrēs iegūst vietējais rīdzinieks – viņš taču ar aiziet uz jebkuru no krogiem, kad vien pats vēlas!

Galvenais, ko es iedodu tūres apmeklētājiem kopā ar izcilām Latvijas alus garšām, ir stāsti par šīm vietām, par apkaimi, par tās vēsturi. Nav daudzi, kuri ejot pa ielu atpazītu Rīgas senos alus brūžus, kuru brūvējumi pirms vairāk nekā simts gadiem iekaroja visu Krievijas impēriju. Turklāt katram brūzim ir savs īpašais stāsts, kaut vai par alus pagrabu labirintiem, kas, kā mēļo, stiepjoties cauri vai visam Rīgas centram... Manos krājumos ir stāsti, kas ir pārsteigums pat pieredzējušiem gidiem. Nu, un otra lieta ir īpašais piedzīvojums pašos krogos un brūvkrogos. Šobrīd alus tūrē mēs apmeklējam piecus krogus un mazās alus darītavas. Nākot alus tūrē, varat būt droši, ka varēsiet pavērot alus darīšanas aizkulises, pagaršot dažādus brūvējumus, kas vēl ir tikai tapšanas stadijā un, iespējams, līdz kroga zālei nemaz nenonāks. Bieži vien tūrēs ar viesiem apsveicinās arī pašu krogu saimnieki – Gordons no Alķīmiķa, Dāvis no Ziemeļu Enkura -, tā ir lieliska iespēja uzzināt visu interesējošo tieši no pirmavota!


Vai ir kādas īpašas garšas, ko piedāvā Rīgas alus kvartāls?

Rīgas alus kvartālā ir apvienojušies desmit krogi. Visos tajos ir dabūjams Latvijas mazo alus darītavu brūvēts alus, ko citviet atrast varētu būt pagrūti. Taču trīs no tiem ir brūvkrogi – alus krogi ar savu mazo brūzi -, kas nozīmē, ka tur tiks piedāvāts patiešām unikāls alus, ko citur nedabūt. Tā Labieša alus garšā dzīvo īsti Latvijas meži un pļavas, Alķīmiķī darītais alus top, kombinējot pasaules praksi ar Latvijas tradīcijām, savukārt Ziemeļu Enkura brūzis ir izaudzis no tā saimnieka hobija – mājbrūvēšanas. Valmiermuižas alus gan top citviet, taču Valmiermuižas alus vēstniecībā var nogaršot visus jaunumus no Valmiermuižas, ko citur nesastapt, turklāt tās tirgotavā var atrast desmitiem amata alus garšu, kas tapušas mazajos brūžos visā Latvijā.


Tā dēvētais craft jeb amata alus pēc garšas var būt specifisks – kā to uztver Rīgas alus kvartāla viesi?

Mūsu alus tūri parasti uzsākam Valmiermuižas alus vēstniecībā, kur iepazīstinām viesus ar alus precināšanu, piedāvājot alu ar tam pieskaņotām uzkodām – piemēram, gaišo alu ar kartupeļu klimpām un sēņu putām, dūmalu ar cūkas pavēderi alus un BBQ mērcē un porteri ar biešu uzkodu. Starp citu, uzkodas tiek pielāgotas viesu gaumei  - virtuvē strādā pietiekami atjautīgi pavāri, kas noreaģēs uz jebkādām prasībām, tostarp sagatavos arī uzkodu plati vegāniem. Kad visi trīs ali ir pamalkoti, es pastāstu, ka tie ir paši mierīgākie un garšas ziņā vienkāršākie ali visa vakara gaitā – un tad mūsu ciemiņi parasti ir pārsteigti, jo jau porteris licies gana jaudīgs un sarežģīts. Tūres laikā es mēģinu saprast, kādu alu kuram piedāvāt. Ieklausīties tajā, ko saka viesi. Ja atnāk dāmas, tad parasti mēģinu iedot ko interesantāku, piemēram, ogu alu, kas, atšķirībā no veikalu piedāvājuma galīgi nav salds! Visādus brīnumus parasti var dabūt bārā Taka, kura saimnieks Juris ir īsts alus entuziasts, ir pat gadījies tur garšot tik jaunu alu, kuram vēl nav pat nosaukuma! Galvenais, dodoties alus tūrē, ir atmest visus aizspriedumus par to, kādam ir jābūt alum, ļauties Latvijas alus darītāju izlolotajām garšām un izbaudīt pašu lieliskāko, ko alus cienītājiem sniedz mūsu bagātīgā daba. Dažādas uzkodas piedāvā arī Ziemeļu Enkurs un Alķīmiķis.


Kāda ir tava ideālā alus tūres grupa?

Atvērta visam jaunajam, gatava klausīties un izzināt. Tūres laikā es izglītoju par visiem alus darīšanas smalkumiem, pieskaroties arī vissīkākajām niansēm. Ir iespējams aplūkot alus sastāvdaļas, uzzināt, kā izskatās apiņi un iesals, un tos pat pasmaržot un pagaršot. Tāpat var izpētīt mazos brūžus – kurš no tiem iekārtots tā, lai būtu ērti, kura interjers veidots, lai būtu dekoratīvs un iespaidīgs. Tūristiem šīs alus tūres ir lieliska iespēja apskatīt Rīgu, ko paši uz savu galvu neredzētu, ja paliktu Vecrīgā. Savukārt vietējiem es ļauju ieraudzīt it kā zināmas vietas pašu acīm. Alus tūrēs dodas visdažādākās grupas – optimālais cilvēku skaits ir ne vairāk par divpadsmit, taču esmu pa krogiem izvadājis arī grupu, kas sastāv no tikai diviem cilvēkiem. Ir jārēķinās, ka tūres garums būs aptuveni četras stundas, tāpēc noteikti vērts ieplānot brīvu visu vakaru – kā rāda pieredze, arī pēc tūres beigām daudzi nolemj, ka paliks ballēties tepat kādā no mūsu alus kvartāla krogiem. Kas zina, varbūt izdosies iepazīt vēl kādas jaunas garšas! Turklāt, ja Rīga šķiet par šauru un par pazīstamu, jau vasarā piedāvāsim Vislatvijas alus tūres, kas vedīs uz dažādiem brūžiem reģionos.

 

 

RĪGAS ALUS KVARTĀLAM PIEVIENOJAS KAŅEPES KULTŪRAS CENTRS

23. mar. 2018

Divus mēnešus pēc Rīgas alus kvartāla atklāšanas tam pievienojies jauns dalībnieks – Kaņepes Kultūras centrs, līdz ar to alus kvartāla krogu, brūvkrogu un darītavu skaits pieaudzis jau līdz desmit. “Simboliski, ka atklājot alus baudīšanas sezonu, mums pievienojas Kaņepes Kultūras centrs, kas jau izsenis veicinājis laikmetīgās kultūras un latviešu laikmetīgā alus izpratni visdažādākās mākslas cienītāju sabiedrībās,” atzīst alus kvartāla dibināšanas viens no iniciatoriem, Valmiermuižas alus darītavas saimnieks Aigars Ruņģis.

Izvietojies starp trīs vēsturiskiem alus brūžiem – Kimmela, Stricka un Kuncendorfa -, Rīgas alus kvartāls apvieno mazos alus brūvētājus un krodziniekus, kuriem svarīgi alus cienītājus no visas pasaules iepazīstināt ar Latvijā darīta alus daudzveidību un augstvērtīgumu. Dibināts kā jauns tūrisma maršruts, Rīgas alus kvartāls vienlaikus sekmē alus baudīšanas kultūras izaugsmi Latvijā, kā arī veicina Latvijā darītā alus ražošanas attīstību un kvalitāti.

“Rīgas alus kvartāls tika atklāts februāra sākumā, un kopš pirmās dienas mēs esam pārliecinājušies, ka kopējiem spēkiem iespējams panākt daudz vairāk, nekā strādājot katram atsevišķi. Pavisam jauno krogu un brūvētavu entuziasms ir licis sasparoties arī tiem, kuriem aiz muguras jau vairākas ziemas Briāna ielas rajonā, un mēs pavisam noteikti esam gatavi jaunajai tūrisma sezonai. Tikai Rīgas alus kvartālā atradīsiet tik plašu Latvijā brūvēta alus daudzveidību, kā arī varēsiet izvērtēt jauno un daudzsološo aldaru pienesumu Latvijas alus darītāju kopējā katlā. Turklāt Rīgas alus kvartālam par godu ir izbrūvēts īpašs porteris, ko iespējams atrast alus kvartāla krogos un pie īpaši izmeklētiem partneriem vien dažās vietās Rīgā,” iepazīt Latvijas alus smalkumus aicina A.Ruņģis.

“Kaņepes Kultūras centrs jau ilgāk nekā piecus gadus piedāvā unikālu iespēju ienirt Rīgas kultūras  dzīves pašā epicentrā, izbaudīt mūsdienu mākslas aktualitātes, dzirdēt jaunus un daudzsološus mūziķus no visas pasaules un ļauties visdažādāko mākslu formu mijiedarbībai, kā arī, protams, novērtēt Latvijā darīta alus daudzveidību. Alus nozīme Latvijas kultūras dzīvē ir nenovērtējama, un es varu pavisam droši apgalvot, ka malkojot Latvijā darītu alu mūsu mājīgajās telpās, ir radusies ne viena vien spoža un radoša ideja,” teic Kaņepes Kultūras centra vadītājs Dāvis Kaņepe, piesakot kultūras vietas turpmāku līdzdalību Rīgas alus kvartālā.

Rīgas alus kvartāls apvieno nu jau desmit krogus, katru ar savu raksturu un dažu pat ar savu brūzi. Tie ir Valmiermuižas alus darītavas vēstniecība, alus brūži Labietis, Alķīmiķis un Ziemeļu Enkurs, kā arī draugi, tuvējie krogi Vest, Walters & Grapa, Taka, Zobens un Lemess un Autentika, un tagad arī Kaņepes Kultūras centrs. 

Alus kvartālā notiek gan organizētas ekskursijas stāstnieku pavadībā, gan arī ikviens interesents var izveidot savu maršrutu, pa kuru dodoties izzināt amata alus daudzveidību. Plašāka informācija par Rīgas alus kvartālu pieejama interneta vietnē www.beerdistrict.lv un Facebook lapā https://www.facebook.com/RigaBeerDistrict/.

ALUS KVARTĀLA ATKLĀŠANAS NOSLĒGUMĀ – FOLKLORAS KONCERTS

14. feb. 2018, Nav komentāru

Svētdien, 18.februārī plkst.18 ar folkgrupas Skandi koncertu Valmiermuižas alus vēstniecībā tiks noslēgts Rīgas Alus kvartāla atklāšanas festivāls. Visi lieliska alus cienītāji tiks aicināti pacelt kausus, kopīgi skandēt alus dziesmas un godāt Latvijā radīto alu. Īpašais vakara alus – Rīgas Alus kvartāla nefiltrētais porteris!


Lai arī Alus kvartāla atklāšanas pasākums noslēgsies svētdienā, rosība visos deviņos Alus kvartāla krogos turpināsies ar dažādiem pasākumiem, Latvijā brūvēta alus baudīšanu, gardām maltītēm un līksmu kopā sanākšanu un vakarēšanu.

Rīgas Alus kvartāls apvieno deviņus krogus, katru ar savu raksturu un savu izcilību. Četros brūvkrogos – Valmiermuižas alus vēstniecībā, Labietī, Ziemeļu Enkurā un Alķīmiķī -, varat izbaudīt uz vietas bŗūvēta alus īpašās garšas, savukārt pieci krogi – Taka, Zobens un Lemess, Walters un Grapa, Autentika un Vest -, piedāvās ne tikai kopā vairāk nekā simts dažādas alus šķirnes, bet arī gardas maltītes, lieliskas sarunas un labu laika pavadīšanu līdz pat vēlai vakara stundai. 

ALUS KVARTĀLA ATKLĀŠANAS FESTIVĀLS

8. feb. 2018, Nav komentāru


Pavisam jauns, daudzpusīgs un vienojošs – tāds ir tikko atklātais “Rīgas alus kvartāls”. No 9. līdz 18. februārim, desmit dienu garumā, ikviens aicināts izstaigāt kvartāla deviņus krogus un brūvētavas, nobaudot kādu no vismaz 100 Latvijā un Baltijā brūvētajām craft alus šķirnēm, izzinot senās alus brūvēšanas tradīcijas un apmeklējot dažādus kultūras pasākumus.

Festivālu ieskandinās jaunākajā no “Rīgas alus kvartāla” brūžiem – “Ziemeļu enkurā”, kas šodien, 9. februārī, tiks atklāts pavisam oficiāli. Pasākumā uzstāsies grupa “Čipsis un Dullais”, drosmīgākajiem būs iespēja iegūt “Ziemeļu enkurs” tetovējumu bez maksas, un visi brūža apmeklētāji varēs ne tikai baudīt pašu brūvētu alu, bet arī redzēt un iepazīt, kā turpat, brūzī milzīgos katlos top svaigākais alus vārījums.

"Alus brūvēšanā mēs izmantojam tikai dabīgas un labākās izejvielas. Lai gan pašos pamatos tas ir saglabājies nemainīgs, alus vārīšana ir radošs process, un vienmēr var atklāt jaunas garšas un radīt jaunus alus veidus! Iespējas ir neierobežotas, un mēs mīlam eksperimentēt. Patlaban "Enkurā" ir pieejami pieci dažādi alus veidi, starp kuriem ir eils ar nosaukumu "Dzenskrūve" ar četru veidu apiņiem sastāvā, pēc beļģu tumšā alus receptēm radītais "Ledlauzis" un augļu alus "Nāra". Protams, vienlaikus brūvējam jaunus alus," stāsta viens no “Ziemeļu enkurs” idejas autoriem, aldaris Dāvis Linde.

 Savukārt tiem, kas priekšroku dod jauniem mūzikas žanriem, mākslas virzieniem un vizuāliem efektiem, bārā “Autentika” jau nākamajā dienā uzstāsies “91Kidz & Friends”. Svinības neizpaliks arī bez garda alus.

“Rīgas alus kvartāls” ir īpašs ne tikai ar savu vēsturisko atrašanās vietu starp trim seniem brūžiem, bet arī ar daudzpusīgu alus šķirņu un krogu piedāvājumu. Latvijas mazo alus darītavu piedāvājumu pie smagās mūzikas ritmiem varēs iepazīt svētdien, 11. februārī, krogā “Zobens un lemess”, kur notiks nekomerciālās mūzikas ierakstu un atribūtikas kolekcionāru saiets “Metal Market”. Šo krogu izveidojuši cilvēki, kas jau gadu desmitiem stiprinājuši metālmūzikas kalvi Latvijā, tādējādi tur vienmēr skanēs labākā latviešu un arī ārzemju smagā mūzika, un sarunu biedru pie alus kausa atradīs ikviens metālmūzikas un folkloras zinātājs.

12. februārī krogā “Alķīmiķis” notiks īpaša brūža tūre, kurā demonstrēs, kā tiek brūvēts amata alus, un stāstīs par tā vēsturi. Tāpat viesiem būs iespēja nogaršot dažādus alus veidus un uzkodas. Nākamajā dienā, 13. februārī, alus darbnīcā “Labietis” gaidāms īpašs atklāšanas festivāla pasākums. Papildus īsta, pēc senām tradīcijām brūvēta alus baudīšanai varēs vērot tā tapšanas procesu un apgūt alus evolūciju – kā mežos un pļavās tiek ievāktas izejvielas, kur meklēts sentēvu raugs un kā attīstījusies Ziemeļeiropas alus vēsture un kultūra.

Valentīndienu modīgi atzīmēs pilsētas bārā “Vest” ar pasākumu “Lonely Hearts Love Beer”, kur apmeklētājiem būs iespēja iepazīt ne tikai vietējo brūžu alu, bet arī lieliskus brūvējumus no kaimiņvalstīm – Igaunijas un Lietuvas, kā arī pa kādam alum no Skandināvijas valstīm. 

Ceturtdien, 15. februārī, apmeklētāji lūgti uz aklo alus degustāciju alus bārā “Taka”, kur tiks iepazīts Latvijas lāgeris, bet sestdien “Takā” notiks "Alus festiņš ar tiem, kam viss vēl priekšā". Savukārt aktīvākas atpūtas piekritēji sestdienas vakarā tiks gaidīti krogā “Walters & Grapa”, kur DJ Nenotveramais Atriebējs pavadībā varēs baudīt alu līdz pat rīta gaismai. "Rīgas alus kvartāla" atklāšanas svētki tiks noslēgti svētdienā, 18. februārī, "Valmiermuižas alus" darītavas vēstniecībā, kur no plkst. 18.00 folkgrupas “Skandi” izpildījumā varēs baudīt latviešu tradicionālās alus dziesmas un iepazīt jaunās "Valmiermuižas alus" garšas.

 

ATKLĀJ RĪGAS ALUS KVARTĀLU

8. feb. 2018, Nav komentāru

 

Lai iepazīstinātu alus cienītājus no visas pasaules ar Latvijas alus daudzveidīgo piedāvājumu, 8. februārī, atklāts jauns tūrisma galamērķis – “Rīgas alus kvartāls”. Tajā pieejamas vismaz 100 Latvijā un Baltijā brūvēta craft alus šķirnes, ko ikviens interesents varēs nobaudīt ekskursijās stāstnieka pavadībā vai individuāli, plānojot savu maršrutu. 

Aigars Ruņģis, “Valmiermuižas alus” darītavas saimnieks un alus kvartāla iniciators: “Latvija ir zeme, kur alus tiek turēts augstā godā, un nepārtraukti tiek rastas jaunas, tikai šim reģionam raksturīgas garšas. Pirms 100 gadiem Rīga bija Ziemeļeiropas alus darīšanas citadele, bet šodien pie mums ar īpašu sparu uzplaukušas craft alus darītavas. Pēdējo piecu gadu laikā Eiropā mazo alus darītavu skaits pieaudzis par 73%, savukārt Latvijā pēdējo divu gadu laikā sevi pieteikušas 12 jaunas mazās darītavas, un mūsu tirgū craft alus īpatsvars sasniedz jau 24%.” 

Lai iepazīstinātu alus cienītājus no Latvijas un visas pasaules ar brūžu daudzveidīgo piedāvājumu, vairāki Latvijas mazie alus darītāji un krodzinieki ir apvienojušies "Rīgas alus kvartālā". Vietā, kur pirms simts gadiem darbojās trīs lielas un slavenas alus darītavas – Bier- und Porterbrauerei und Malzfabrik C. Stritzky, C. L. Kymmel un Bierbrauerei Gust. Kuntzendorff – Latvijā un Baltijā darīto craft alus šķirnes piedāvā deviņi krogi, katrs ar savu raksturu un daļa pat ar savu brūzi. Tie ir “Valmiermuižas alus” darītavas vēstniecība, alus brūži “Labietis”, “Alķīmiķis” un “Ziemeļu Enkurs”, kā arī draugi, tuvējie krogi “Vest”, “Walters & Grapa”, “Taka”, “Zobens un Lemess” un “Autentika”. 

“Svinot Latvijas simtgadi, Rīgas alus kvartāls piedāvā iepazīt īstās Latvijas alus garšas un izbaudīt alus meistaru izlolotās alus šķirnes īpašā gaisotnē, ko novērtēs īsti alus cienītāji. Tas ir jauns koncepts tūrisma un Latvijas alus eksporta veicināšanai uz citām valstīm Baltijas jūras reģionā un tālāk. Mūsu mērķis ir padarīt Rīgu par Ziemeļeiropas craft alus galvaspilsētu,” stāsta Aigars Ruņģis. 

Vita Jermoloviča, “Live Rīga” valdes priekšsēdētāja: “Rīga aizvien spēcīgāk iezīmē sevi ārvalstu tūristu iecienītāko Ziemeļvalstu galamērķu kartē. Un jau vairākus gadus par Rīgu stāstām kā nozīmīgu galamērķi kvalitatīva ēdiena cienītājiem. Mēs vēsturiski esam bijuši arī alus lielpilsēta, un iniciatīva to atjaunot ir augsti vērtējama. Jaunatklātais "Rīgas alus kvartāls" ar tā unikālo novietojumu, piedāvājumu un gaisotni padarīs Rīgu par iekārojamu tūrisma galamērķi visiem, kuri sevi uzskata par alus baudītājiem.”

Alus kvartāla dibinātāji parakstījuši tā manifestu, apņemoties veicināt alus baudīšanas kultūru Latvijā, godāt īstu meistarību, sekmēt Latvijā darītā alus ražošanas attīstību un kvalitāti, rosināt atklātību, godīgi brūvējot alu un uzrādot visas tā sastāvdaļas, iepazīstināt Rīgas pilsētas viesus ar Latvijas alus savdabību un cildinot nest Latvijas garšas pasaulē, kā arī atbalstīt mazo alus darītāju un kroģētāju sadarbību un amata brālību. Ar pilnu manifesta tekstu iespējams iepazīties interneta vietnē beerdistrict.lv, kur atrodama arī informācija par “Rīgas alus kvartāla” atklāšanas notikumiem katrā no tā punktiem.

Alus kvartālā notiek gan organizētas ekskursijas stāstnieku pavadībā, gan arī ikviens interesents var izveidot savu maršrutu, pa kuru dodoties izzināt craft alus daudzveidību. Plašāka informācija par "Rīgas alus kvartālu" un par pieteikšanos ekskursijām latviešu, angļu un krievu valodā pieejama interneta vietnē un Facebook lapā. Ekskursijas pēc iepriekšējas pieteikšanās notiks otrdienās un trešdienās no plkst. 18.00. 

Par godu alus kvartāla atklāšanai “Valmiermuižas alus” darītavā ir izbrūvēts jaunums – “Rīgas alus kvartāla porteris”, kas ierobežotā daudzumā būs pieejams tikai “Valmiermuižas alus Vēstniecībā” Rīgā un alus kvartāla krogos. 

Jaunākie ieraksti

  • ATKLĀTA LATVIJAS ALUS DARĪTAVU TŪRE
    7. feb. 2019
  • RĪGAS ALUS KVARTĀLS PIEDĀVĀ VAIRĀK NEKĀ 200 LATVIJAS ALUS GARŠAS
    4. feb. 2019
  • ZIEMEĻU ENKURS: JAUNS BRŪZIS AR SENATNES AURU
    7. jūn. 2018
  • ALUS KVARTĀLA ALUS TŪRES: GALVENAIS IR ALUS UN STĀSTI
    26. apr. 2018
  • SESTDIENA: ALUS KVARTĀLS - ALTERNATĪVA VECRĪGAS KROGIEM
    20. apr. 2018
  • RĪGAS ALUS KVARTĀLAM PIEVIENOJAS KAŅEPES KULTŪRAS CENTRS
    23. mar. 2018
  • DB.LV: MIESTIŅA RAŽOTĀJI GATAVOJAS SEZONAI
    9. mar. 2018
Veidots ar Mozello - labo mājas lapu ģeneratoru.